måndag 31 augusti 2015

Kostym

Sammanfattning
1.
Texten vi läste heter Kostym. Den handla om en man/kvinna som tågluffade eller hade svårt med pengar. Hen satt på en en tågstation och svettades för det va väldigt varmt med strålande sol. Då fick hen syn på en ganska kort man. Han hade fina kläder. Vår huvudkaraktär tar upp en cigg och går fram mot mannen och frågar honom om han har en tändare. Efter en stunds pratande så föreslår den korta mannen om hen ville ha skjuts in till stan för det hade börjat regna. Hen tackade ja till han erbjudande. När dom kommer fram till stället där hon skulle övernatta så frågade menen om hen ville följa med till hans hotellrum. Efter en stund så kommer dom fram tills hans rum som han hade hyrt. Sen så går vår karaktär och duschar då tar hen både schampo och tvål. och sen både man och kvinnlig deodorant. När vår huvudkaraktär stiger ut ur duschen och till mannen som hen precis mötte på stationen för bara några timmar sen så kysser vår främling våran hemlighetsfulla person. Hen övernattar hos mannen. Främlingen väcker hen med en puss på kinden och säger att han ska ut och ta en jogging runda innan han ska på mötet. medans han är ute och springer så tar vår mystiska människa på sig hans kläder och plockar på sig hans dyrbara saker förutom hans flygbiljett hem till hans fru och barn. Vi fick reda på det när hen såg ett foto på dem  i hans plånbok när hen tog han pengar. När mannen kommer till hans hotellrum så är hen borta.

2.
Det handlar om en man eller kvinna som har ont om pengar som träffar på den här rika mannen med kostym och dyrbar klocka. Hon följer med honom till hans hotell rum och övernattar där. På morgonen så går mannen ut och springer. Medans så tar hen hans kläder och pengar ur hans plånbok och hans dyrbara klocka.

Men den tanke jag hade igenom hela texten var om det handlade om en man eller kvinna.
 Men jag sökte efter texten på internet efter vad författaren själv hade skrivit. Då skrev hon att hon ville att karaktären i den här storyn skulle va anonym. Det tycker jag va väldigt smart för hon fick mig mer intresserad och jag kan inte vara ensam som tycker det. Jag blev mer indragen i storyn och ville få reda på mer och lista ut om det var en man eller en kvinna det handla om. 

Budskapet som jag får fram av den här storyn är att det spelar ingen roll om du är tjej eller kille du ska kunna göra precis vad du vill utan att att människor ska tycka det är fel. Det första jag tänkte när jag läste den här texten är att det  handlade om en kille. Men sen när dom kom till hans hotellrum och dom hade samlag så tänkte jag nej det här kan inte va en kille. men sen tänkte jag varför inte. En kille kan också ha sex med en annan kille. Det är inget konstigt med det.

3. 
För 50år sen så skulle man inte kunna skriva den här texten utan att få massa hat och hot brev. Det här med att acceptera homosexualitet är väldigt nytt tyvärr. Det är konstigt att för 10 år sen så hade måna en helt annan syn på homosexuella. Även om dom inte säger det klart ut att den här texten handlar om en kille. Men det kan lika gärna handla om en kille som om det var en tjej. Förr i tiden så skulle nog alla tänka att det var en tjej det handla om. Förr så va inte människor så öppna och skulle nog tycka att det är så klart att det handlar om en kvinna. T.ex om jag hade visat den för min mormor skulle nog hon säga direkt att det handla om en kvinna. För hon är 76 år och väldigt gammel dax.

Texten är skriven ibörjan av 2000-talet och utspelas i kina.
     
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar