fredag 10 oktober 2014

                                                                     Tja tja bloggen!


Jag valde konstverket standing room only av konstnären David Hammons som han gjorde år 1996.

Verket jag valde har en uppstoppad katt som ligger på en trätrumma.

Jag valde Standing room only för jag känner att när katten ligger på trumman som är ett gammalt Afrikans instrument att katten är trött på gammal musik för att när man har hört en låt för många gånger så blir den gammal och tråkig. T.ex. när man hör en bra låt på radion och sen spelas den på alla kanaler på radion om och om igen tills den är helt uttjatad. Jag känner sluta trumma och låt mig vila. Gör en ny eller något bara så jag slipper höra den igen. Så kan jag känna ibland.

Det är svårt att se va andra kan tolka av ett konstverk. Varje person kan ha sin egen uppfattning. Det är ju som musik och det är därför det finns så många olika musik smaker.

Det är som skillnaden mellan Rap och klassik musik. Rap är mer ungdomligt och handlar ofta om droger och om hur svårt dom har haft det när dom var unga och tjejer.

Medans gammal klassisk musik är mer som en gammal tant som tar fram en vinyl skiva och sätter på Mozart till middags kaffet. Det är ganska stor skillnad tycker jag därför det är svårt att tolka vad han menar med konstverket.

Men om jag skulle gissa så skulle jag säga att han försöker säga att katten som är släkt med lejonen som är djurens konung som ligger på savannen, solar och vakar över den Afrikanska historiska musiken så den inte blir bort suddad från historien som den nästan gjorde under dom rasistiska tiderna i Amerika och Europa.

Jämförelse
Om jag ska jämföra med ett annat konstverk som var på utställningen tar jag nog ta Siobhán Hapaska av Richard julin. Jag valde den inte för jag gillade den utan att jag blir frustrerad över hur dålig den är. En buske på en låda... det kan väll vem som helst göra. Det är som om jag tar en kaffe mugg från vårt skåp hemma och slår sönder den och samlar ihop alla bitar till en hög och säger. ''Det här konstverket visar hur jag känner mig en måndag morgon när känner mig mäts som tröttast''.
Men konstnär kan ju se ut hur som helst alla har ju sin egen uppfattning. 

                                                  Men nu över hur jag tolkar konstverket.

Det första jag tänker på är vilda western filmer när det är shoot off. Du vet när två stycken står öga mot öga och ska skjuta varandra och det kommer en sådan buske som på bilden kommer rullande förbi för att visa hur öde det är. Som är exakt känslan jag får när jag kollar på hennes konstverk. det bara skriker ÖDE! om den. Men hon lyckades i alla fall få minna ögon att fastna för den istället för dom andra i rummet. 
 


                           Jag heter Joel johansson och går i ES14B och det här är min skol blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar